Záruka 24 mesiacov
Zelená forma tradičného juhoamerického rastlinného čaju Maté z cezmíny paraguajskej. Obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a antioxidantov (A, B1, B2, B3, B5, C, E, betakarotén, z radov minerálov mangán, horčík, vápnik, železo, fosfor, selén, hliník, draslík, kremík, rôzne kyseliny, alkaloidy , saponíny, flavonoidy, stopové prvky, a asi 20 druhov aminokyselín). Vďaka vysokému obsahu kofeínu, teobromínu a teofylínu, má výrazné stimulačné a povzbudzujúce vlastnosti, ale bez väčšiny negatívnych účinkov dostavujúcich sa pri pití kávy. Má priaznivý vplyv na tráviaci systém a napomáha látkovej výmene, pravidelné pitie napomáha udržať zdravý chrup.
Nálev má zeleno-hnedú farbu a mierne dymovú vôňu. Chuť je silná, ľahko zvieravá a dlhotrvajúca.
Príprava: Maté sa tradične pripravuje v kallabase (nádobe vyrobenej zo špeciálnej tekvice) a pije sa cez bombilla (kovová trubička so sitkom na spodnej časti). Pripraviť sa ale dá v čomkoľvek, aj keď s menším efektom. 10 g čaju do 0,5 l vody - teplota vody 80 ° C - lúhovať približne 10 minút. Druhý nálev 85 °C. Moderná je príprava ice Maté, kedy sa maté preleje ľadovou vodou a nechá odstáť cca 20 min potom scedí, dochutí citrónom a dosladí.
Pestovanie maté: Maté pestujeme ako prenosnú rastlinu vo veľkom kvetináči. Vyžaduje piesčitú a priepustnú pôdu. Potom rastie veľmi rýchlo. Klíčenie je náročnejšie na čas. Vysejeme do piesku cca 1cm hlboko a udržujeme pri teplote 15 - 25 °C. Klíčiacu misku zakryjeme priehľadným vreckom, do ktorého urobíme niekoľko otvorov. Piesok čas od času poprášime ostrekovačom. Vlhkosť by mala byť vyššia, ale na sáčku by sa nemali zrážať kvapky vody. Klíčenie trvá 2 - 6 mesiacov.
|